Fogpótlások elkészítésére akkor van szükség, ha a beteg valamilyen okból elveszíti a fogát, fogait.

A fogpótlások két nagy csoportba sorolhatóak:

Az egyik csoportba tartoznak az ún. fix, beragasztott pótlások - ilyenek az implantátumokra, illetve saját fogakra beragasztott csapos műcsonkok, hidak, koronűk.
A másik csoportot a különféle kivehető pótlások alkotják.


Csapos fogművek:

Csapos fogművek elkészítésre akkor van szükség, ha a fog koronai része igen nagy mértékben destruálódott (elromlott), rá korona nem készíthető, ugyanakkor a fog gyökere, gyökérkezeléssel biztonságosan ellátható.
Ilyen esetekben a gyökérbe egy fém gyökércsap kerül, melynek a szájüreg felé eső részére kerámia leplezésű korona készülhet.

Gyökércsapos műcsonk

 

Saját fogakra készült fémkerámia koronák:

Implantátumokra illetve saját fogakra készült
cirkónium-oxid vázas kerámia koronák:

Implantátumokra illetve saját fogakra készült
hidak, koronák:
Saját fogakra készült cirkónium-oxid vázas
kerámia koronák:

Teljes kivehető pótlások:

Teljes fogatlanság esetén a hiányzó fogak leggyakrabban az úgynevezett teljes lemezes fogsorral kerülnek pótlásra. Ezt a köznyelv általában "protézisként", vagy "kivehetőként" ismeri.

Nagy hátránya ezeknek a fogpótlásoknak, hogy jóval több helyet foglalnak el a szájban, mint az eredeti saját fogak (pl. teljesen befedik a szájpadlást), illetve jóval gyengébb rágást tesznek lehetővé, mivel a rágóerőt az ínyre közvetítik.

Az ilyen fogsor rágási stabilitása is messze elmarad a saját fogakétól.
A teljes fogatlanság esetén is nagy segítség lehet az implantáció, azaz a műfoggyökér beültetés. Ezen megoldásoknál a speciális kivehető pótlások az implantátumokon rögzülnek, a rágóterhelést részben, vagy teljesen a csontra (nem az ínyre) viszik át. Helyigényük alig több mint eredetileg a saját fogaké. (pl. szükségtelen a szájpadlás befedése).
Ezek a rendszerek igen stabilak és esztétikusak.
Implantátumokon elhorganyzott kivehető pótlások

Részleges kivehető pótlások:

Léteznek olyan részleges foghiányok, ahol elegendő pillérfog, vagy implantátum híján ún. részleges kivehető pótlások készítendők.
Ezek lényege, hogy a meglévő fogakhoz egy kivehető lemezes pótlást lehet csatlakoztatni, amely a fogatlan területen az ínyre fekszik föl. A fix rész és a kivehető rész csatlakoztatható kapcsokkal, illetve úgynevezett preciziós rögzítő elemekkel.
A kivehető fogpótlások különféle fémötvözetekből, (CoCR Ni-Cr, Arany) műanyagokból (akrilát) és kerámiából készülhetnek.

Kapocs, illetve precíziós elhorganyzású részleges kivehető lemezek

 
Copyright 2005 - 2007 Becskydent